Foto: Destination Gotland/SVT

Nya Gotlandsfärjan ska ge miljövinster

Uppdaterad
Publicerad

Att använda havet är ett relativt miljövänligt sätt att frakta varor. Men också sjöfarten måste dra sitt strå till stacken när det gäller miljön. Rederiet Destination Gotland tar ett stort kliv för att minska sin miljöpåverkan när en ny gasfärja snart tas i drift.

– Det är stora miljövinster som finns med att gå över till LNG som bränsle i färjetrafiken. Det är kraftigt reducerad mängd av koldioxid som släpps ut, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland. 

Under onsdagen kom Destination Gotlands nya fartyg M/S Visborg till Sverige. Hon har körts från varvet i Kina för att vid varvet i Landskrona göras färdig för att sättas in i Gotlandstrafiken.

Drivs av flytande naturgas

Fartyget drivs av flytande naturgas, LNG, något som minskar svavelutsläpp helt, men som också gör att fartyget släpper ut 20 procent mindre koldioxid än de oljedrivna färjorna. De allt hårdare internationella utsläppskraven är något som spelat en roll bakom beslutet att bygga gasfärjan.

– Det är viktigt att vi följer med i utvecklingen. Den här trafiken är väldigt viktig för att man ska kunna leva och bo här på Gotland. Då är det också viktigt att vi har en hållbar trafik framöver, säger Christer Bruzelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet