Foto: Mikko Lindskog/SVT

Nu tar Jan-Ingvar Jönsson över LiU: ”Finns inget roligare uppdrag”

Uppdaterad
Publicerad

Han vill inte vara en rektor som mest sitter på möten utan vill vara synlig och lättillgänglig för alla som studerar och jobbar på Linköpings universitet. Första juli börjar Jan-Ingvar Jönsson sitt nya jobb.

När SVT träffar Jan-Ingvar Jönsson förbereder sig Linköping för några dagar med temperaturer på väg mot 30 plusgrader. Stenläggningen mellan universitetets byggnader samlar värme men mycket få människor rör sig på universitetsområdet. Första halvåret 2020 har präglats av distansundervisning i coronapandemins spår och nu är det dessutom sommaruppehåll.

Mitt i coronapandemin får Linköpings universitet en ny rektor. Han är 59 år gammal och kommer ursprungligen från Malmö.

”Finns inget roligare uppdrag”

– Det känns spännande. Det känns roligt. Jag är väldigt, väldigt hedrad av att man hoppas på att jag ska bli Linköpings universitets nya rektor, säger han.

Han tvekade egentligen aldrig när han fick frågan.

– Det är ju faktiskt det här jag brinner för. Tänk privilegiet att få leda ett av Sveriges största universitet och se till att undervisningen växer, att forskningen blir starkare. Det finns nog inget roligare uppdrag.

Som rektor vill han prioritera att synas ute på universitetet. Han hoppas att både studenter och anställda ska känna att det är lätt att nå fram till honom. Dessutom vill han att det ska märkas att idéer som kommer upp faktiskt ”blir verkstad” och inte bara prat på ett möte.

Tidigare jobbat som forskare

Jan-Ingvar Jönsson jobbar själv som forskare inom medicin med specialintresset blod. Den erfarenheten tror han är en fördel på det nya jobbet.

– Jag har en forskargrupp idag och jag har undervisat för väldigt många olika studentgrupper. Jag känner mig väldigt trygg i att jag vet vad vår kärnverksamhet är för något.

Den egna forskningen får han dock lägga åt sidan nu för första juli börjar ett nytt kapitel, som rektor för Linköpings universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.