Jakob Björneke (S) och Erik Östman (M). Foto: Fredrik Ahl/SVT

Linköping inför nya regler för placering av elever

Uppdaterad
Publicerad

Från och med hösten 2019 kommer nya regler gälla för placeringen av elever på Linköpings grund- och förskolor. Elever från Ryd kommer dessutom få förtur om de söker till Elsa Brändströms skola eller Folkungaskolan.

De nya reglerna handlar bland annat om vilken skola eleverna placeras på efter vårdnadshavarnas önskemål.

Förändringen kallas ”relativ närhet” och beror på lagstiftningen. Detta betyder kortfattat att om eleven inte får plats på den skola vårdnadshavaren önskat, blir placeringen på en så kallad skolskjutsskola. Har det inte valts någon skolskjutsskola blir placeringen den geografiskt närmsta skolan.

– Det här är vi överens med den styrande koalitionen om. Det är avgjort i domstol, så det måste vi förändra, säger Erik Östman (M), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Han anser också att fler kommer behöva bli mer aktiva i valet av skola.

Vill minska segregationen

För att försöka minska segregationen har den politiska majoriteten också beslutat att elever bosatta i stadsdelen Ryd ska ha förtur om de väljer antingen Folkungaskolan eller Elsa Brändströms skola.

– Det här är vi moderater och KD inte överens med majoriteten om. Vi är skeptiska till detta. Vi tycker att de försöker fixa ett problem innan problemet finns, menar Erik Östman.

– Med det här förslaget får vi ett regelverk som följer lagstiftningen samtidigt som vi motverkar segregation. Förhoppningsvis bidrar det till ökad blandning av elever på våra högstadieskolor, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, i ett pressmeddelande.

Relativ närhet och skolskjutsskola

Relativ närhet:

Om en kommunal skola inte har plats för alla som önskat den, görs ett urval utifrån relativ närhet. Relativ närhet är skillnaden i farbar väg till den önskade skolan jämfört med den geografiskt närmsta skolan (”alternativ skola”).

Om den geografiskt närmsta skolan är den önskade skolan mäts avståndet till den geografiskt näst närmsta skolan (”alternativ skola”). Relativ närhet innebär att man subtraherar avståndet mellan ”alternativ skola” och önskad skola. Elever med ett högre värde av subtraktionen går före elever med lägre värde.

Skolskjutsskola:

Skollagen, kap 9;15 b § En elev i förskoleklass med offentlig huvudman har rätt till kostnadsfri skolskjuts från en plats i anslutning till elevens hem till den plats där utbildningen bedrivs och tillbaka, om sådan skjuts behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, elevens funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet.

Denna rätt gäller dock inte för elever som väljer att gå i en annan skolenhet än den där kommunen annars skulle ha placerat dem eller som går i en annan kommuns förskoleklass med stöd av 13 §. Om det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter ska kommunen anordna skolskjuts även i dessa fall.

Elevens hemkommun ansvarar för att skolskjuts anordnas.

Källa: Tjänsteskrivelse, utbildningskontoret, Linköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.