Foto: TT

Nya poliskameror läser registreringsskyltar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några dagar rullar fyra polisbilar i Östergötland utrustade med nya kameror som kan läsa av och registrera efterlysta och trafikfarliga bilar.

Det är ingripandeverksamheten i Norrköping, Linköping och Motala som tilldelats var sin bil. Den fjärde bilen är placerad hos trafikpolisen.

ANPR-systemet fungerar så att en eller flera kameror i polisbilen urskiljer och tolkar registreringsskyltar på fordon i trafiken.

– Informationen skickas sedan till en dator som har uppdaterad information från Transportstyrelsens vägtrafikregister, säger Mattias Norräng, utbildningsansvarig på polisen Östergötland.

Informationen om det avlästa fordonen visas sedan på en display för polispatrullen, som då kan vidta de åtgärder som är nödvändiga.

Kamerorna testades i elva polisbilar runt om i landet förra året. På sikt ska det nya så kallade ANPR-systemet också kunna hjälpa polisen i brottsutredningar. Projektet har bekostats av Transportstyrelsen.

ANPR-systemet har använts av polisen i Storbritannien under flera år.

 * ANPR står för Automatic Number Plate Recognition, automatisk avläsning av registreringsskyltar.

 * Systemet finns i flera andra länder men har anpassats till svensk lagstiftning. Inga uppgifter lagras.

 * Kamerorna har under våren testats hos polisen i Stockholm, Uppsala, Hudiksvall, Kristinehamn, Vänersborg, Trollhättan, Göteborg, Ystad och Kristianstad.

Källa: Polisen (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer