Foto: SVT och Bertil S-Son Åberg. Bilden är ett montage

Nya sidor av Ingmar Bergman

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes. Detta uppmärksammas inte minst under Bergmanveckan som pågår just nu på Gotland. Bland annat uppmärksammas filmregissörens författarskap. 

Under Bergmanveckan vallfärdar de frälsta till Fårö där han länge bodde och där han slutade sina dagar 2007. Det är framförallt hans filmskapande som fascinerar, och som gjorde honom världsberömd.

– Intresset har varit stort sedan början av året. Både antalet internationella besökare och den svenska publiken har ökat kraftigt, säger Clarice Goulart, projektledare för Bergmanveckan.

Gotland
Clarice Goulard är projektledare för Bergmanveckan Foto: Patrik Widegren/SVT

Men bakom filmmanusen låg också en stor författare.

– Jag vill mena på att det här är ett av nittonhundratalets absolut största svenska författarskap. Det är lätt att det hamnar i skymundan av regissörsverksamheten, säger Håkan Bravinger, litterär chef på förlaget Norstedts, som under tisdagen höll föredrag om Bergmans författarskap.

100-års jubileet gör Ingmar Bergman högaktuell. Romateatern sätter upp en helt nyskriven dramatisering av ”Sommarnattens leende”, i radion går hans självbiografi ”Laterna magica” som följetong och nu släpps också tidigare outgivet material från författaren Ingmar Bergman.

Håkan Bravinger, litterär chef på förlaget Norstedts Foto: Patrik Widegren/SVT

– I det här fallet handlar det om praktutgåvor, sex stycken arbetsböcker och artiklar, essäer. Också 34 filmberättelser varav ”Smultronstället” och ”Det sjunde inseglet” aldrig har publicerats på svenska. Nu äntligen kan vi läsa dem, säger Håkan Bravinger.

Vad  får man ut av dem, när man läser, istället för att se de berömda filmerna?

– Ja, då inser man att Bergman var författare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet