Arkivbild och Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande Norrköping. Foto: Johan Nilsson/TT och Norrköpings kommun

Nya statliga servicekontor både till Norrköping och Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Dagens 117 statliga servicekontor ska bli fler. Tre av dem föreslås hamna i Östergötland: Finspång, Linköping och Norrköping. I de sistnämnda kommunerna är tanken att de ska placeras i utsatta områden.

– Det är mycket välkommet att regeringen väljer att göra den här satsningen i Norrköping. Staten behöver vara närvarande i hela landet, och på det här sättet stärker vi samhällsservicen i de områden där stöden behövs allra mest, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, i ett pressmeddelande.

”Köer långt ut på trottoaren”

Utredningen har skötts av landshövdningen i Stockholm, Sven-Erik Österberg, som säger till TT att han själv sett hur hårt tryck det är på de existerande servicekontoren i storstäderna.

– Jag har sett köer långt ut på trottoaren. Det är framför allt två kategorier av människor som söker sig dit. Dels äldre som har svårt med det digitala, dels nysvenskar.

Anslagen för satsningen innebär en ökning med 15 miljoner kronor nästa år, 60 miljoner 2022 och 75 miljoner 2023 och framåt. I vilka områden i de östgötska kommunerna som kontoren ska ligga är i nuläget inte bestämt.

Servicekontor är ett kontor där flera statliga myndigheter kan ge medborgaren statlig service på samma plats. 2020 finns det 117 statliga servicekontor, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Servicekontoren drivs av Statens servicecenter och tar årligen emot besök från omkring 3 miljoner privatpersoner, företagare och nyanlända.

De första statliga servicekontoren etablerades i Sverige 2008 av Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet