Rostlådorna på Nya Torget i Norrköping och Magasinet 1 i Vallastaden i Linköping är båda nominerade till årets Kasper Kalkon-pris. Foto: Arkitekturupproret

Nybyggen i Östergötland nominerade till kalkon-pris

Uppdaterad
Publicerad

Nu har nomineringarna till ”Kasper Kalkon-priset” offentliggjorts där Sveriges fulaste nybyggnation ska röstas fram. Bakom priset står nätverket Arkitekturupproret. Två av de nominerade byggnaderna finns i Östergötland.

Förra året delades priset ut för första gången och då var Comfort Hotel i Norrköping nominerat. Hotellet slutade på en sjunde plats.

I år är det Magasinet 1 i Vallastaden och de så kallade Rostlådorna på Nya Torget i Norrköping som är bland de nominerade.

Kasper Kalkon-priset är en svensk motsvarighet till det engelska fulpriset The Carbuncle Cup, som instiftades 2006 efter att prins Charles beskrivit en modernistisk tillbyggnad på National Gallery i London som ”en böld (carbuncle) i ansiktet på en kär gammal vän”.

”Vi tackar och tar emot!”

Bakom Magasinet 1 i Vallastaden står arkitekten Johannes Norlander och byggfirman Hökerum Bygg.

Hur känns det att er byggnad blivit nominerad?

– Vi tackar och tar emot! Det känns fantastiskt roligt att sticka ut och att folk tycker något om det vi byggt. Vi har också i ryggen alla de som sagt att de älskar husen i Vallastaden, säger Maria Ståhl, marknadschef på Hökerum Bygg.

Rostlådorna på Nya Torget i Norrköping är ritade av arkitektbyrån Semrén & Månsson i Stockholm.

Röstningen sker på Arkitekturupprorets facebooksida.

De nominerade till Kasper Kalkon-priset 2017

  1. Tillbyggnaden till Skissernas museum i Lund
  2. Light Factory Nova i Göteborg
  3. Malmö saluhalls rostparasit
  4. Kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad
  5. Umestan i Umeå
  6. Magasinet 1 i Vallastaden
  7. Rostlådorna på Nya Torget i Norrköping
  8. Kajalen i Kalmar
  9. Elite Hotel Carolina Tower i Hagastaden, Stockholm
  10. Park49 i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.