Demensboendet Sandrinoparken i Linköping invigdes idag Foto: SVT

Individfokus på nytt demensboende

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes det nya demensboendet Sandrinoparken i Linköping. Det är också det första äldreboendet på många år som inte upphandlats. Linköping är idag en av de mest privatiserade kommunerna i landet, något som den nya majoriteten vill ändra på.

Det är inte bara verksamheten som är ny, arbetsmetoden ska sätta hyresgästernas behov i centrum och det har lockat många arbetssökande: 371 personer sökte till 50 tjänster.

Lockade sökande från hela Sverige

Sandrinoparken lockade folk från hela landet med att sätta de äldres behov i centrum.

– Det var sökande ifrån Örnsköldsvik ned till Ystad så det var ett brett sökområde vi fick. Förut var man mer fokuserad på omvårdnad och hjälpen man behövde. Nu lyfter vi in värdena för en meningsfull dag, Vad har du för intressen, hur har du levt tidigare och vad är viktigt för dig? säger verksamhetschefen Anna-Carin Lindström.

Boendet drivs i kommunal regi och är ett av de första som inte har upphandlats, och det är oppositionen tveksamma till. I Linköping, som har en av Sveriges mest privatiserade äldreomsorger, finns det en politisk vilja att ha fler kommunala boenden.

– En grundorsak till att det inte blev någon upphandling är att Leanlink behöver ha kapacitet att ta emot för vi har det yttersta ansvaret för alla kommunens invånare. Vi hade ganska få demensboenden och lite korttidsplatser i kommunal regi, säger utförarstyrelsens ordförande Birgitta Rydhagen (MP).

Individens behov i centrum

Den nya modellen heter Äldres behov i centrum och principen är att omsorgen inte ska utgå ifrån de resurser som finns tillgängliga utan vad individen har för behov.

– Det här är framtidens boende. Det kommer att bli en bra föregångare för Linköping, säger Anna-Carin Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.