Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se de synskadade åkarna testa det nya programmet. Foto: SVT

Nytt program hjälper synskadade fram i skidspåret

Uppdaterad
Publicerad

På Kimstad skidlopp så debuterades ett nytt GPS-program som ska hjälpa synskadade att åka skidor. Åkare kan själva programmera en rutt där de får varningar om backar, svängar och hur de ligger i skidspåret.

– Det funkade precis som man ville att det skulle funka, säger Ida Östlund.

Programmet går genom telefonen och ett par hörlurar till en gps-enhet som är kopplad till skidrutten. När du står rätt i spåret så tickar det i båda öronen på hörlurarna, om man skulle stå för långt till vänster så tickar det enbart i vänster örat. Då får åkaren en notis att den ska flytta mer till höger tills det tickar i båda öronen igen. Ju längre ifrån spåret man kommer desto högre låter tick-ljudet.

Det går även för åkaren att programmera varningar för när man ska svänga eller det kommer en backe. Olle Axelsson är personen bakom programmet och idén har han haft en längre period.

– Jag och en kompis pratade för ungefär fem år sen om att det borde finnas hjälp för synskadade att idrotta, säger han.

Fick idén för fem år sedan

Olle Axelsson hjälpte åkarna att komma igång med programmet och sedan åkte de iväg i spåret. Totalt var det fem åkare som testade programmet, idag hade de en funktionär bakom sig i skidspåret av säkerhetsskäl men framöver ska man kunna åka helt på egen hand. Ida Andrae var en av skidåkarna.

– Det känns mycket enklare att hålla koll på spåret, vart det svänger och är backar, säger hon.

Se när de synskadade testar programmet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.