”Vi ska ha ett möte med brandmännen på onsdag”, säger Michael Wahlqvist, distriktschef för Räddningstjänsten i Östra Götaland. Foto: Privat

Nytt hopp om lösning för räddningstjänsten i Åtvidaberg

Uppdaterad
Publicerad

På söndag går avtalet ut. Då jobbar de 22 deltidsbrandmännen i Åtvidaberg, som har sagt upp sig, sin sista arbetsdag, men Michael Wahlqvist, distriktchef för räddningstjänsten, tror på en lösning.

Om det börjar brinna någonstans i Åtvidaberg på måndag, den 1 maj, finns inte längre de 24 deltidsbrandmännen på plats. 22 av dem har sagt upp sig och deras sista arbetsdag är på söndag.

– Men man behöver inte vara orolig. Räddningstjänsten kommer att komma, säger Michael Wahlqvist, som är distriktschef för Räddningstjänsten i Östra Götaland.

Krisen i brandförsvaret

Stöttar med ny personal

Istället för deltidsbrandmännen flyttas heltidspersonal från Linköping över till stationen. De kommer att finnas på plats i Åtvidaberg dygnet runt och förstärks med hjälp av de två deltidsbrandmän som inte har sagt upp sig samt två nyanställda deltidsbrandmän.

– Vi kommer att vara på plats snabbare än nu, eftersom vi har heltidsbrandmän på plats. Men vi kommer inte att kunna komma ut med lika många. Då behöver vi förstärkning, säger Michael Wahlqvist.

Det betyder att vid större villabränder, trafikolyckor och liknande större händelser behöver man kalla på förstärkning från andra orter och då kan det ta lite längre tid innan man är full styrka.

”Den absolut bästa lösningen”

I veckan ändrade sig deltidsbrandmännen i Valdemarsvik. De hade sagt upp sig, men kom tillbaka. Michael Wahlqvist har ännu inte gett upp hoppet om att behålla personalen även i Åtvidaberg.

– Vi vill ha personalen kvar. Det är den absolut bästa lösningen. Jag hoppas och tror på det.

LÄS MER: Brandmännen är tillbaka i Valdemarsvik

Nytt möte väntar

Deltidsbrandmännen i Åtvidaberg hade ett möte i tisdags och diskuterade olika frågor. De har bett om ett möte med ledningen på onsdag i nästa vecka.

– Huvudfrågan är att de vill ha instruktörer på sina övningar. Det har inte vi resurser till. De har övningar varje vecka, säger Michael Wahlqvist.

Får hålla i egna övningar

Deltidsbrandmännen får ge varandra instruktioner och hålla i egna övningar. Vid vissa tillfällen kommer det instruktörer utifrån eller så får brandmännen åka till en annan ort för att delta i en övning.

– Vi har inte möjlighet att bidra med instruktörer på alla övningar. Då måste vi i så fall göra det i alla tolv distrikt. Det måste vara lika för alla. Och det kan vi inte, säger Michael Wahlqvist, som ändå hoppas att de ska kunna komma fram till en lösning på onsdag.

Eftersom räddningstjänsten vanligtvis har en överanställning för att kunna täcka upp sjukdom och semestrar klarar de att lösa situationen under maj. Problemen inträffar under semestermånaderna. Då måste de beordra heltidsanställa att ta övertidspass. En annan tänkbar lösning är att deltidsbrandmän från andra distrikt jobbar extra timmar i Åtvidaberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i brandförsvaret

Mer i ämnet