Michael Wahlqvist, distriktschef vid RTÖG, hoppas på att deltidarna ska kunna komma tillbaka. Foto: SVT/Lina Hedmark

Konflikten fortsätter – nya brandmän tar över

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Östra Götaland gick på tisdagen ut med beskedet att 24 heltidsbrandmän nu kommer att få täcka upp för de deltidsbrandmän som sagt upp sig.

Den senaste tiden har det varit turbulent runt deltidsbrandmännen i Östergötland. Räddningstjänsten i Östra Götaland, RTÖG, väljer nu att inte möta kraven från deltidsbrandmännen. Istället blir det sammanlagt 24 heltidsanställda brandmän som tar över räddningstjänsterna i Valdemarsvik och Åtvidaberg.

Tolv från Linköping bemannar stationen i Åtvidaberg och lika många från Norrköping tar hand om räddningstjänsten i Valdemarsvik.

Krisen i brandförsvaret

Hoppas dom ändrar sig

Deltidsabrandmännen får alltså inte igenom sina krav. Stationschefen Johan Lind i Valdemarsvik menar att det är synd.

Johan Lind, Stationschef i Valdemarsvik Foto: SVT

– Jag har inga förhoppningar om att de som sagt upp sig kommer att ändra sig, många är upprörda över avtalet. Men RTÖG borde ha kunnat satsa mer på att gå deltidsbrandmännen till mötes istället för att skicka hit heltidsanställda brandmän på övertid.

Ansträngd situation

Även Michael Wahlqvist som är distriktschef på RTÖG, som innefattar Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg, hoppas att deltidsbrandmännen ska komma tillbaka.

– Vi önskar att deltidsbrandmännen tar tillbaka sina uppsägningar men vi kan inte ändra villkoren för tim- och beredskapstjänstgöringen, det centrala avtalet gäller, säger Michael Wahlqvist.

– Vi har en ansträngd situation, men på det här sättet kommer vi nu att kunna garantera en fungerande räddningstjänst i Valdemarsvik och Åtvidaberg.

Se hela inslaget här:

Nya utbildas

Lösningen innebär att de sammanlagt 24 brandmännen från Linköping och Norrköping får arbeta övetid.

– Planen är nu att utbilda de här heltidsbrandmännen med början i april för att kunna jobba på de berörda orterna, säger Michael Wahlqvist till SVT Nyheter Öst.

Bakgrunden till uppsägningarna är ett missnöje över arbetsvillkor och organisation, och de ledde slutligen till att 48 deltidsbrandmän i Valdemarsvik och Åtvidaberg sade upp sig från och med den 1 maj.

Missnöjet jäser även i resten av landet. Det som orsakat turbulensen är deltidsbrandmännens nya kollektivavtal där bland annat OB-tillägg och bilersättning tas bort. Dessutom sänks semesterersättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i brandförsvaret

Mer i ämnet