Foto: SVT

Brandmän hotar att säga upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Fortsatt irritation inom räddningstjänsten i Östra Götaland. Deltidsbrandmän kräver att chefen avgår.

Ända sedan räddningstjänsten i Norrköping och Linköping slogs ihop 2010 har stämningen varit infekterad. 2014 sa ett 40-tal deltidsbrandmän upp sig på mindre orter i länet i protest mot ledningen. De flesta tog senare tillbaka sina uppsägningar, men irritationen har funnits kvar och nu kommer nya hot om uppsägning.

NT rapporterar att 21 av 24 deltidsbrandmän i Valdemarsvik hotar med att säga upp sig i protest mot räddningstjänsten i Östra Götalands personalpolitik och mot brandmännens nya kollektivavtal. Uppsägningarna ska lämnas in nästa vecka. Med tre månaders uppsägningstid så kan stationen i princip vara tömd framåt maj.

Krisen i brandförsvaret

Corren rapporterar att en stor del av deltidsbrandmännen i Åtvidaberg kan komma att säga upp sig om inte RTÖGs (Räddningstjänsten i Östra Götalands) förbundsdirektör Håkan Dahm avgår. De protesterar också mot kollektivavtalet och saknar dessutom ledarskap på plats.

– Det är synd att vi, än en gång, har denna diskussion, säger Håkan Dahm till tidningen. Han har inga planer på att avgå.

Kollektivavtalet har mött protester i hela landet,  bland annat för att OB-ersättningarna tagits bort.

Mer om protesterna mot avtalet i landet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i brandförsvaret

Mer i ämnet