SKL: Missnöjet beror på en missuppfattning

Publicerad

Missnöjet med det nya fackavtalet för deltidsbrandmän är utbrett och på flera håll i landet hotar brandmän med att säga upp sig. Men från arbetsgivarsidan, Sveriges kommuner och landsting (SKL), menar man att mycket av missnöjet beror på att avtalet missförståtts.

– Det har spridits en inte helt korrekt bild av avtalets innehåll, det är beklagligt, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL.

Avtalets innebörd, höjd grundersättning samtidigt som OB-tillägg och bilersättning slopas, är välkänd. Men till skillnad från de deltidsbrandmän som rasar menar Niclas Lindahl att majoriteten kommer att tjäna på det nya avtalet.

Läs mer: Brandmän i Oxelösund rasar mot nytt avtal

Hur kommer det sig att ni kommer fram till helt olika saker när ni räknar på det?

– Ja, det är en bra fråga. Vi har ett kollektiv, vi tittar på alla berörda, säger Niclas Lindahl.

Brandmän håller inte med

Att deras missnöje skulle bero på att de räknat fel är dock inget som accepteras av brandmännen i Oxelösund, som protesterat mot det nya avtalet.

– Det tycker jag är ganska arrogant sagt, vi har läst avtalet ordentligt, vi har räknat på det och vi har alla kommit fram till samma sak. Vi förlorar på det här, säger Thomas Larsen, platschef på Oxelösunds brandstation.

Läs mer: Brandmän i Torshälla säger upp sig i protest

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.