Hör Joar Gustafsson berätta om hur hans katt, Ture, blev förgiftad Foto: Jonas Roslund/SVT

Nytt musgift drabbar katter hårt – blir nedkylda och medvetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Distriktsveterinärerna i landet ser alltfler husdjur som förgiftats av den nyaste formen av musgift. Förra året drabbades bland annat ett femtontal katter på Gotland. En som råkade illa ut helt nyligen är Joar Gustafssons katt Ture.

Det var en granne som larmade Joar om att hans katt såg ut att må dåligt. Först trodde Joar att Ture kanske blivit påkörd men så var det inte. Istället hade han blivit förgiftad av ett relativt nytt sorts musgift som innehåller substansen alfakloralos.

Hör Joar Gustafsson berätta mer i klippet ovan.

Gotland

Snabbare verkan och inget motgift

– Det påverkar centrala nervsystemet och medvetandet så att katterna blir medvetslösa. De blir nedkylda och det är det man dör av. De kan få kramper också, säger distriktsveterinär Ulrika Sjösten på Gotland.

Musgiftet, som funnits sen 2013, innehåller substansen alfakloralos och har en mycket snabbare verkan än äldre gifter. Det finns heller inget motgift.

Men kommer djuret till veterinären i tid och får understödjande behandling finns ändå goda chanser. Av de katter som kommit in på kliniken i på Gotland har alla överlevt, utom en som även hade en annan sjukdom.

Distriktsveterinär Ulrika Sjösten på Gotland Foto: SVT

Distriktsveterinären vill se skärpta regler

Vem som helst kan köpa det här musgiftet. Det ska placeras så att inga andra djur kan komma åt det. Men det slarvas det med. Det menar distriktsveterinären som vill ha vill att reglerna skärps.

– Helst skulle jag vilja se att Kemikalieinspektionen klassade upp medlet till klass ett eller klass två, som inte får säljas till privatpersoner, säger Ulrika Sjösten.

Att inte bara Gotland är drabbat bekräftas av överveterinär Anna Norlin på Distriktsveterinärerna.

– Vi ser det över hela landet, säger hon.

Musgift med alfakloralos

  • Medlen får bara användas inomhus
  • Betespåsarna får bara placeras i särskilda betesstationer så att barn och husdjur inte kan komma åt dem.
  • Döda möss ska samlas in och slängs i hushållsavfallet så att inte husdjur ska kunna äta dem.

Läs mer hos Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet