Emma Swedenås-Toht, veterinär i Ronneby. Foto: SVT

Veterinärens teori: ”Det är en ny typ av råttgift”

Publicerad

Veterinären i Blekinge tror att det är en ny typ av råttgift som lagts ut i Bräkne-Hoby som orsakat många katters död. Ett gift som privatpersoner själva kan köpa i butiker.
– Det räcker med att en katt fångat en mus som fått i sig giftet för att katten ska dö, säger veterinären Emma Swedenås-Toth.

Den typ av råttgift som företag som jobbar med skadedjursbekämpning använder sig av finns det ett motgift mot om katter fått i sig giftet och blivit sjuka. Men för den nya typen av råttgift som privatpersoner själva kan köpa, finns inget botemedel.

Ronnebyveterinären Emma Swedenås-Toth tror nu att det är den här typen av råttgift som lagts ut i Bräkne-Hoby, där ett tiotal katter misstänks ha dött till följd av förgiftning.

– Jag misstänker att det handlar om det nya råttgiftet som innehåller något som det inte finns motgift för i dag, till skillnad mot tidigare råttgift, säger Emma Swedenås-Toth.

Innehåller olika ämnen

De flesta råttgift baseras på ämnen som förhindrar blodets förmåga att koagulera. Om katter fått i sig råttgift kan de i de allra flesta fall behandlas med K-vitamininjektioner eller tabletter för att återställa koaguleringsförmågan i blodet.

Men denna typ av motgift fungerar inte på de rått- och musgift som alltmer syns på marknaden i dag – de giften innehåller ett ämne som kallas alfakloralos och som kan orsaka liknande symptom som katterna i Bräkne-Hoby uppges ha fått.

– Än kan man inte veta vad detta beror på, men symptomen katterna haft tyder på förgiftning, då det har varit kramper och medvetslöshet, säger Emma Swedenås-Toth.

”Bra med obduktion”

I fallen i Bräkne-Hoby har nu en katt skickats för obduktion för att ta reda på om misstankarna om råttgift stämmer.

– Jag tycker det är bra att katter skickas på obduktion så att de vet ifall det är giftet eller någon ny sjukdom som härjar. Men symptomen talar som sagt för förgiftning.

Att det inte finns botemedel betyder inte att det inte finns behandling. Katter som ätit de förgiftade mössen kan klara sig om man håller dem varma och tillför vätska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ronneby

Mer i ämnet