• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Lars Pehrson/TT

Nytt pass ska skydda barn från könsstympning

Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland har tagit fram ett nytt verktyg för att skydda barn från könsstympning.

Det så kallade könsstympningspasset är dokument som kan användas som ett stöd i att stå emot påtryckningar från släkt och andra runt omkring som förespråkar könsstympning. Föräldrar erbjuds att ta med sig passet i samband med en resa utomlands.

I passet finns information om konsekvenser av omskärelse och vad som gäller i svensk lagstiftning, bland annat att brottet ger 10 års fängelse.

Enligt Väldshälsoorganisationen, WHO, riskerar tre miljoner flickor att bli könsstympade varje år. Socialstyrelsen uppskattar att cirka 38 000 flickor och kvinnor i Sverige är könsstympade. Av dessa är cirka 7000 flickor under 18 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer