Motala Lasarett Foto: SVT

Nytt privat bolag tar över vården i Motala

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna hade som ett vallöfte att ta tillbaka driften av ett flertal avdelningar på Motala Lasarett som varit privatiserade. Så blev nu inte fallet. Efter en ny upphandling är det klart att Capio Movement tar över verksamheten från Aleris Specialistvård Motala.

Capio tar över ortopedi-, kirurgi- och anestesiverksamheten vid lasarettet i Motala. Det beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden vid ett sammanträde under tisdagen.

–  Capio Movement kom etta, både när det gäller kvalitet och pris, i den utvärdering som regionens tjänstemannagrupp har gjort, berättar Kaisa Karro (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett uttalande.

Enligt Region Östergötland så var det endast två anbud som hade kommit in till upphandlingen – Capio och Aleris.

– Det finns inte många leverantörer som kan ta så här stora och komplexa uppdrag. Utgångspunkten har varit att vi ska få så mycket vård som möjligt för invånarna i Östergötland till hög kvalitet, säger Kaisa Karro.

Avtalet med Aleris löper ut i september och Capio kommer nu ta över verksamheten från och med 1 oktober 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.