Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fältverksamheten i Linköping har börjat jobba på ett nytt sätt – för att snabbare nå resultat i utsatta områden. I videon berättar Lisa Fröberg-Karlsson, gruppchef för Områdesteamet, om metoden. Foto: Tina Enström

Nytt sätt att jobba för fältarna i Linköping

Publicerad

Fältverksamheten i Linköping har börjat jobba på ett nytt sätt.

– På det här sättet tänker jag att vi kan åstadkomma förändring på relativt kort tid, i samverkan, säger gruppchefen Lisa Fröberg-Karlsson.

Fältarbete brukar handla om att vara ute i miljöer där ungdomar finns, när inte andra vuxna finns där. Till exempel på kvällar och helger.

– Det är det vanliga sättet att jobba, säger Lisa Fröberg-Karlsson.

Linköping

”Vi vill hitta alternativ till gänget”

Nu har fältarna i Linköping börjat jobba på ett nytt sätt. Förutom att vara ute kvällar och helger bland ungdomar så finns man även på fritidsgårdar och skolor för att träffa ungdomar. Men framför allt handlar det om att skapa alternativa fritidssysselsättningar.

– Vi vill skapa andra alternativ till att bara hänga med det där gänget som drar in pengar på ett felaktigt sätt. Det ska finnas alternativ, säger Lisa Fröberg-Karlsson som är gruppchef för Områdesteamet i Linköping.

Har inte råd med föreningsavgift

I många av de stadsdelar som Områdesteamet ska prioritera är det svårt för barn och ungdomar att delta i aktiviteter, för att man inte har träningskläder eller pengar till föreningsavgiften.

– Därför jobbar våra fältare nu också med att skapa aktiviteter, till exempel att hyra träningshallar eller ordna en musikstudio.

”Resultat inom några år”

Det handlar inte om att Områdesteamet ska driva aktiviteter, påpekar hon, utan hjälpa till att hitta vägar och fånga upp intressen. Målet är att ungdomarna sedan själva, eller med hjälp av andra aktörer, ska kunna fortsätta med aktiviteten.

– Förebyggande arbete tar tid, men jag tänker att vi med den här metoden ändå kan se ett visst resultat inom 2-3 år. Får vi till en samverkan med föräldrar och andra engagerade som finns så kommer det också att få större resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet