Länsstyrelsen Östergötland bekräftar att vargparet har bildat ett nytt revir. Foto: Genrebild TT/ Heiko Junge

Vargpar har bildat nytt revir i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har sedan några månader tillbaka lyckats säkra DNA från ett par vargar som rör sig i skogarna norr om sjön Roxen. Nu bekräftar länsstyrelsen att paret har bildat ett nytt revir i området.

– Från och med idag är det klart att det finns ett vargrevir runt sjön Långbogen, i området mellan Borensberg och Finspång, säger rovdjursspanare Anders Hedström.

Vargarna, som även har fångats av Anders Hedströms videokamera, är en hane och en tik. Hanen, som härstammar från Lindesberg i Västmanland, har funnits i skogarna sedan sommaren. Honan är från Trysil i Norge.

– Hittills har de rört sig i ett 15.000 – 20.000 hektar stort område, vilket är ganska litet för att vara ett vargrevir, så under de närmsta månaderna kommer vi fortsätta att försöka kartlägga paret lite närmare, säger Anders Hedström.

Anders Hedström, rovdjursspanare Länsstyrelsen Östergötland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.