Nytt virus drabbar svensk boskap

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Schmallenbergviruset bekräftats i Sverige och smittan är utbredd i hela landet.

Det visar en nationell undersökning som Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt gjort.

– Infektionen är spridd i princip hela Sverige och har också påvisats i Norge, Finland och Danmark så det är sannolikt så att vi kommer att ha smittan åtminstone under flera år framåt, säger veterinär Kristina Mieziewska på Jordbruksverket.

Mjölkprover från 589, av totalt 750 mjölkbesättningar är analyserade och 409 prover visar förekomst av antikroppar mot Schmallenbergviruset, som kan leda till missbildande foster hos får, get och nötkreatur.

Osannolik hälsorisk

Enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten är det osannolikt att viruset utgör någon hälsorisk för människor, det är heller inte farligt att äta kött eller dricka mjölk från djur som haft infektionen.

Smittan kommer inte leda till några restriktioner och djur kan förflyttas som vanligt, skriver jordbruksverket i ett pressmedelande.

Viruset sprids genom svidknott. Här finns en karta som visar virusets spridning

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.