– Vi förstår att många blir ledsna Foto: C.F. Møller Architects / SVT

Odlingslotter blir bostäder när Norrköpings nya stadsdel ska ta plats

Uppdaterad
Publicerad

De som har odlingslotter vid Himmelstalund i Norrköping har nu fått information om att kommunen planerar bygga bostadshus på området.

Området mellan Finspångsvägen och Himmelstalund i Norrköping ska bli en ny stor stadsdel. En del gamla fabriker och den stora skorstenen ska bevaras, annat rivs.

Mängder av bostadshus ska byggas, men också förskola, affärslokaler och kanske ett äldreboende. Malin Cuclair är projektledare. Hon berättar att en del hört av sig och oroat sig för att skogen och gräsmattorna i Himmelstalund ska påverkas:

Kolonilotter

– Vi ska inte bygga något på Himmelstalundsfältet, men en liten del av skogen kan bli bebyggd. I övrigt ska tryggheten i skogen förbättras och där ska vi få motionsspår, lekplats och annat.

Se bilder på planerna

I inslaget ovan kan du se skisser på hur man tänker sig att det nya området ska se ut och där diskuteras också planerna på att ta bort en massa odlingslotter. Här finns en karta med planerna som kommunen presenterat. Om ett par år räknar Malin Cuclair med att byggandet kan ha dragit igång, men många processer kommer att ta tid. Ett ställverk ska flyttas och snabbjärnväg ska byggas, så först 2045 räknar hon med att hela området är färdigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolonilotter

Mer i ämnet