Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koloniträdgårdsförbundets frustration – kräver fler odlingslotter: ”Vad är problemet, egentligen?” Foto: Naina Helén Jåma/TT, Oskar Kullander/SVT

Rekordhöga priser – allt fler vill odla mat

Uppdaterad
Publicerad

Krig, pandemi och skenande matpriser har lett till en odlingsvåg i Sverige. Men antalet kolonilotter har inte ökat på decennier. Nu kräver Koloniträdgårdsförbundet att landets kommuner ordnar plats för fler som vill odla.

– Matpriserna har definitivt gjort frågan mer akut – väldigt många vill odla sin egen mat, säger Ulrica Otterling, generalsekreterare på Koloniträdgårdsförbundet.

I dag finns runt 50 000 kolonilotter i Sverige, drygt hälften med stuga på, resten rena odlingslotter.

Kolonilotter

Men antalet lotter i landets kommuner har inte ökat på decennier, priserna på en kolonistuga har skjutit i taket och kötiden för en odlingslott kan vara många år. Många föreningar har redan tvingats stänga sina köer eftersom det inte finns någon rimlig chans att få en lott inom överskådlig tid.

Koloniträdgårdsförbundet samlar 229 medlemsföreningar och över 23 000 koloniägare över hela landet. Nu kräver förbundet att kommunerna ordnar fler platser för dem som vill odla.

– Hur svårt kan det vara? Hjälp folk att odla, anlägg fler koloniområden! säger Ulrica Otterling.

Stockholm går mot strömmen

Stockholms stad har mycket höga markpriser, men går nu trots det mot strömmen.

SVT Nyheters team står på en remsa som ser ut som en allmänning i Skarpnäck. Den förvaltas av Skogskyrkogården, men ligger utanför kyrkogårdsmuren, på gränsen till ett redan befintligt koloniområde i stadsdelen.

– Det här är en av tre, fyra platser vi har identifierat hittills. Helt nya stugområden tror jag uppriktigt sagt blir svårt att hitta mark till. Men fler platser för rena odlingslotter är jag ganska säker på att vi kan skaka fram, säger Sara Stenudd (V), andre vice ordförande i Stockholms kommunfullmäktige.

Det handlar inte bara om att odla egna grönsaker, utan lika mycket om att bidra till människors välmående och sammanhållning – och inte minst till stadens biodiversitet.

– Vi vet att koloniområden har den bästa biologiska mångfalden i Stockholm och fler gröna ytor är också en viktig fråga för klimatet. Jag råder fler kommuner som är intresserade att söka efter nya, smarta lösningar, om nu ett helt nytt koloniområde är svårt att skapa plats för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolonilotter

Mer i ämnet