Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon fick 3 kvadratmeter odlingsyta i korsningen mitt i stan. Hör Stina Tang berätta om sin plätt mitt i city. Foto: SVT

Stina ska odla mitt i en korsning i stan: ”Inget aprilskämt”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har fått tillstånd att odla på tre kvadrat i en korsning med tät trafik mitt i Stockholm. Här är Stina Tangs planer för plätten.

– Jag vill att det ska bli som en oas här i vårt kvarter. Men man får ju ha lagom förväntningar och inte vara rädd för att misslyckas, säger Stina Tang och skrattar.

Vi står på en anonym plätt vid ett träd intill en grillkiosk, i korsningen St Eriksgatan/Hantverkargatan alldeles nära Fridhemsplan i Stockholm.

Klimatkrisen

Här tänker hon odla både blommor och lite grönsaker, och är inte särskilt orolig över odlingsmiljön i city.

– Nej, det är klart att det kan vara lite mer tungmetaller i marken här i stan, men jag har inte tänkt att äta så mycket grönsaker härifrån, säger hon.

Få vill odla på gator och torg

Att få större odlingsytor i Stockholm i dag är närmast omöjligt, men pallkragar på gator och torg går bra att ansöka om. Knappt någon har nappat på erbjudandet, men Stina Tang blev jätteglad över chansen. Hon kan inte tänka sig ett liv utan odling.

– Det är nånting som verkligen är här och nu, och väldigt hands on, i jämförelse med mitt analytiska jobb i vardagen.

Odlingen har knappt hunnit komma igång, det är snö kvar på sina håll, men de tre odlingslådorna och Facebooksidan hon skapat har redan väckt intresse – både i och långt utanför kvarteret.

– Jag ser det som ett sätt att faktiskt ta ägarskap över sin närmiljö. Den här plätten kan verka futtig, men den har redan lett till många spännande möten och samtal om hur vi kan göra vårt kvarter finare, och hur vi kan leva mer hållbart, säger Stina Tang.

Se hur Stina Tang vill omvandla en bortglömd plätt mitt i stan till en oas i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet