Dörröppningen från slottet till källaren var delvis igenmurad. Foto: SVT

Okänd källare utanför Löfstad slott

Uppdaterad
Publicerad

När det skulle dräneras runt grunden på Löfstad slott utanför Norrköping så stötte grävskopan på något oväntat. En helt okänd källare hittades under markytan.

Trots att det skrivits mycket om Löfstad slott så har ingen beskrivit den nyligen upptäckta källaren.

– Vi har inte hittat några historiska källor ännu och det är ingen som har skrivit om Löfstad som har nämnt det här, säger Ann-Cahrlott Feldt, arkeolog vid Östergötlands museum.

Norrköping

Marken under Löfstad slott består till stor del av berg. Det gör att regnvatten letar sig in i slottets vanliga källare och det var orsaken till att ett dräneringsarbete sattes igång.

När det behövde göras dräneringsarbete runt slottet hittades en källare. Foto: SVT

När grävskopan skred till verket så dök det upp sten som visade sig vara en källare, okänd för dagens historiker. I en bok där den äldsta bilden av Löfstad slott förekommer så finns inte källaren beskriven.

Dörröppningen från slottet till källaren var delvis igenmurad. Foto: SVT

Källaren var nästan sju meter lång och uppbyggd med ett välvt tak. Någon gång under historiens gång har taket knäckts sönder för att man valt att inte längre använda källaren. Rester av en igenmurad källardörr, in till slottet, finns kvar och det skulle också kunna finnas en utgång mot trädgården, men det är inget som arkeologerna har hittat spår av.

I veckan som kommer ska dräneringspumpen på plats och källaren fylls med jord och sten igen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet