Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det viktigt att bunkra och vad ska jag köpa? Beredskapshandläggaren Lena Lind svarar på tre snabba frågor om krismat i klippet ovan. Foto: Mårten Lind och SVT

Ökat intresse för krismat – så ska du bunkra livsmedel hemma

Publicerad

Allt fler intresserar sig för krismat och funderar på vad och hur de ska äta i händelse av kris eller krig. Det märker Livsmedelsverket som skapat en veckomatsedel med menyförslag baserad på lämpliga matvaror att bunkra hemma.

– Sedan invasionen av Ukraina har vi märkt ett allmänt ökat intresse för beredskapsfrågor, säger Lena Lind, beredskapshandläggare på Livsmedelsverket.

Under veckan när överbefälhavare Michael Bydén gick ut med uppmaningen om att svenskarna ska förbereda sig för krig, var det extra många som besökte hemsidan med menyförslaget.

Genom att skapa ett menyförslag med krismat vill myndigheten hjälpa privatpersoner att äta rätt under en vecka vid kris eller krig.

– Det viktigaste är att det ska vara enkelt att bygga sitt beredskapslager, så att det blir av, säger Lena Lind.

Varför är det viktigt att förbereda sig med krismat och vad ska man äta? I klippet ovan svarar beredskapshandläggaren Lena Lind på tre snabba frågor om krismat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.