Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Edina Foric/SVT

Här testflygs första elflygplanet på Norrköpings flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Om några år kan Norrköping få sitt första elflygplan och det var under projektet Grön flygplats som ett elflygplan idag testkördes för första gången på Norrköpings flygplats.

– Det känns lite häftigt och stort, säger Mari Torstensson, projektledare på Grön flygplats om primärturen på Norrköpings flygplats.

Norrköping en plats till Visby

Mari Torstensson är projektledare för Grön flygplats – där man nu har elflygsturné för att visa elflygplanet Phoenix. Hon berättar vad det kan betyda för Norrköping att få sin första elflygplan.

Norrköping

– Det är så med elflyget, batteriflyget, att de kan inte flyga så långa sträckor, men det kommer att bli nya rutter. Då är Norrköping är en plats där man kan tänka sig att ha flyg till Visby. Det tar ganska lång tid från Norrköping till Visby på andra sätt, säger hon.

Projektet har flera mål. Den första är att alla flyg från Sverige ska vara helt fossilfria 2045. Ett annat mål är svenska inrikesflyget ska vara helt fossilfritt senast 2030.

I videoklippet här ovanför kan du se hur det är att flyga med elflygplanet Phoenix.

Projektet Grön flygplats

Grön flygplats är de regionala flygplatserna i Sverige som tillsammans driver projektet med stöd från EU. Projektet handlar om hållbart resande via flyg. De har ett fossilfritt inrikesflyg 2030 som mål, och ett helt fossilfritt svenskt flyg 2045.

Källa: Grön flygplats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet