Kommunalt bolag i Linköping tömde sjön Yxern på vatten. Foto: Jenny Widell/Tina Enström

”Om vi slutar tappa sjön hamnar vi i fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

Får man verkligen tömma en sjö på vatten – så att sjöbotten tittar fram? Det kommunägda bolaget Tekniska verken i Linköping hävdar till och med att de måste göra det. Annars kan ledningen hamna i fängelse, säger de.

Musslorna ligger utspridda som strössel på den torkade sjöbottnen. Döda. Vassen rasslar, men här vid sjön Yxerns södra vik hörs inte längre något vågskvalp. För att se vattenspegeln måste man kupa handen och kisa mot solen. Flera hundra meter bort syns resterna av sjön. Fem vattenkraftsägare styr över dammluckorna där vattnet forsar ut ur sjön. Trots att det var en snöfattig vinter har dammluckorna varit upphissade hela våren. Och trots att det var en torr sommar fortsatte man att släppa ut vatten hela sommaren.

Anser att miljön tar skada

En av de största kraftbolagsägarna nedströms om sjön ägs av Linköpings kommun, Tekniska verken. Ledningen säger att kraftbolagen inte har något val. De måste fortsätta att tappa vattnet ur sjön, trots att både kraftbolagsägarna, myndigheterna och de som bor runt sjön anser att miljön tar skada. Advokaten hänvisar till en vattendom från 1938.

Vattenkraften dränerar

– För i vattendomen står det: ”skall följande gälla”. Det står ”skall”. Och ”skall” betyder att det finns inget alternativ, säger Mikael Westin, advokat vid Foyens advokatbyrå, som företräder Yxerns regleringsföretag och Tekniska verken.

Gäller fortfarande

Då, för 78 år sedan, slog en domstol fast när man skulle öppna och stänga dammluckorna. Och det som bestämdes då gäller fortfarande.

Domstolen bestämde att under hela våren ska det släppas ut minst 1500 liter vatten per sekund ur sjön Yxern. Det säger alltså kraftbolagsägarna vid sjön att de måste följa slaviskt – även de år när de ser att vårfloden är liten och att nivån i sjön därför kommer att bli alldeles för låg.

Domstolen slog också fast att det under hela sommaren ska släppas ut minst 800 liter vatten per sekund ur sjön. Även detta påbud följer kraftbolagen till punkt och pricka – även ett sådant här år när sjön har sjunkit flera meter och sjöbottnen tittar fram i stora delar av sjön.

– Det är inte så att man väljer om man vill följa den här domen eller inte. Utan det står ”skall”. Och det betyder ovillkorligen, säger advokat Mikael Westin.

Gör en annan bedömning

Tekniska verkens ledning lyssnar på sin advokat. Trots att flera myndigheter och expertjurister, bland annat Kammarkollegiet, har gjort en helt annan bedömning. I den gamla vattendomen från 1938 står det också att man till slut, när sjön har sjunkit väldigt lågt, ska öppna dammluckorna helt. I dag förstår ingen varför det står så i tillståndet. Det verkar ju helt galet, det anser både myndigheterna och kraftbolagsägarna.

– Vi har väldigt svårt att förstå det där i dag. Det kanske till och med är så att man har skrivit fel i domen. Det är en helt egen hypotes som jag har.

Man skulle alltså ha skrivit fel?

– Ja… det har väl hänt förr.

Risk för översvämningar

Ändå tänkte kraftbolagen alltså öppna dammluckorna. För att det står så i domen. Trots att de själva konstaterade att det skulle leda till att miljön tog skada. Det fanns till och med risk för översvämningar nedströms sjön, enligt Tekniska verken.

– Om vi inte skulle följa domen, ja då är det miljöbrott. Det är ju till och med fängelse på den straffskalan, säger Anders Jonsson som är vd och koncernchef för Tekniska verken.

– Man kan få fängelse i upp till två år. I grova fall upp till fyra eller sex år, säger advokat Mikael Westin.

Jämför med fortkörning

Vd:n Anders Jonsson jämför det med att köra för fort.

– Om det är så att jag tycker att jag kan köra i 150 kilometer i timmen och lagen säger att jag bara får köra i 90. Så måste jag köra i 90 för det är så lagen säger.

Vädjade till länsstyrelsen

Kraftbolagen drev det här så långt att de till och med vädjade till länstyrelsen att ta till en nödparagraf, för att stoppa dem att öppna dammluckorna helt. Vilket länsstyrelsen till sist blev tvungen att göra. Men det ska alltså behöva gå så långt, man ska ha förstört så mycket, så att länsstyrelsen måste gå in med en otroligt ovanlig och stark åtgärd?

– Vad vi tycker det kan man ju lämna åt sidan i det här fallet just nu. Utan nu handlar det om att tolka hur lagar och förordningar ser ut. Det är vattendomen som gäller. Och det står skall i domen, säger vd Anders Jonsson.

”Har gjort ett val”

Men Kammarkollegiet är ju ändå en ganska tung myndighet, en sakmyndighet i Sverige på det här området. Måste ni inte lyssna på deras rekommendationer?

– Vi har gjort ett val och vi känner oss väldigt trygga i de valen där vi har gått på rekommendationer från vår jurist i de här frågorna.

Men när Kammarkollegiet säger att ni inte behöver tappa så mycket vatten ur sjön. Kan ni bara säga ”de struntar vi i, de har fel”?

– Vi går på våran jurist. Punkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet