Foto: SVT

Öppen båt på kryssningsdag

Uppdaterad
Publicerad

Idag arrangerades open cruise day på Gotland. En dag där gotlänningarna fick möjlighet att få veta mer om kryssningstrafiken till ön.

Blåsten hindrade fartyget Aida Cara med 1 300 passagerare ombord från att lägga till hamnen idag. Med barkasser slussade därför de som ville se Visby iland. Under kryssningsdagen fick en del gotlänningar chansen att kliva ombord.

– Vi gjorde en förfrågan till rederiet eftersom det är Gotland open cruise day om det fanns en möjlighet för detta. Så drygt 80 personer har varit ombord, säger Monika Frisk, verksamhetsledare på Gotlands besöksnäring.

– Jag tycker det är väldigt intressant att få se hur en kryssningsgäst upplever livet ombord. Intressant att få se det från den sidan också när man är bofast här, berättar Åke Berglund.

Kryssningskaj klar nästa år

Detta är ett av 72 kryssningsanlöp som görs till Gotland den här säsongen av olika fartyg. Nästa år kommer kryssningskajen att stå klar, då kommer fler, och större fartyg, att kunna lägga till i alla väder.

– Det är klart att det kommer väl inte explodera med en gång men det kommer säkert att öka efterhand. Det här företaget har 13 båtar och det här är den minsta. Så hade vi inte byggt kryssningskajen så hade vi snart varit helt borta från den här marknaden, säger Lars Thomsson (C), ledamot av regionfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.