Oppositionen vill riva upp simhallsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Linköpings nya simhall har varit många. I dag meddelade Socialdemokraterna i Linköping att kommunfullmäktiges beslut om att simhallen ska byggas på Stångebroområdet kommer att rivas upp om det blir ett maktskifte efter valet.

I december förra året rev den borgerliga majoriteten upp det tidigare beslutet om att placera hallen i anslutning till Tinnerbäcksbadet på Folkungavallen och i april klubbades att anläggningen i stället ska byggas vid Linköpings Sportcenter på Stångebroområdet.

Oppositionen var redan då kritisk, men i dag var beskedet från Socialdemokraterna tydligt:

– Vi tänker riva upp beslutet om vi får makten efter valet, säger kommunalrådet Jakob Björneke (S).

”En unik plats”

Socialdemokraterna menar bland annat att Tinnerbäcksbadet har ett attraktivt läge nära ett framtida resecentrum och att ”Linköping behöver växa åt fler håll än Kallerstad.”

– Tinnerbäcksbadet är en unik plats i Linköping som man behöver utveckla, säger Jakob Björneke (S).

Hur ser kostnadsberäkningarna ut för respektive plats?

– De preliminära kalkyler som gjorts visar att kostnaderna är ungefär likvärdiga. Det här blir absolut inte ett dyrare alternativ, säger Björneke (S).

Bostadsfråga

Kommunalrådet Christian Gustavsson (M) menar dock att det skiljer stora summor när det gäller den årliga driftskostnaden.

När det gäller placeringen vid Tinnerbäcksbadet pekar han även på försämrade möjligheter att bygga bostäder i området och menar samtidigt att den nuvarande simhallen är i så dåligt skick att det skulle kunna innebära stora problem att bygga en ny anläggning bredvid den gamla.

– Det riskerar att slå hårt mot föreningar, simskolor och motionssimmare, säger Christian Gustavsson (M).

600 miljoner

På samhällsbyggnadsnämndens sammanträde i dag väntas nämnden ta beslut för start av detaljplanearbetet för den nya simhallen. Det här arbetet bedöms vara klart tidigast årsskiftet 2015/2016.

Simhallen, som beräknas kosta cirka 600 miljoner, planeras sedan stå färdig 2019-2020.

– Det har tagits in arkitekter för att rita på det här och ska man börja om från början så talar vi om en försening på ytterligare år, säger Christian Gustavsson (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.