Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionspartierna – nej till skolnedläggning Foto: SVT

Oppositionspartierna – nej till skolnedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har elever, föräldrar och fack kritiserat Socialdemokraterna och Moderaternas förslag om att stänga fyra skolor och elva förskolor i Linköping. Nu hoppar oppositionspartierna på tåget och lämnar gemensamt in ett nämndinitiativ.

Det är samtliga oppositionspartier som står bakom initiativet som nu lämnas till kommunstyrelsen. De riktar kritik mot den korta tid partierna vetat om förslaget samt att de se andra lösningar än att lägga ner, vad de menar är fullt fungerande skolor.

De vill se ett ökat anslag till ungdomsnämnden som ett sätt att kompensera för de ökade lokalkostnaderna så att inga av de berörda skolorna eller förskolorna behöver stängas.

– Linköping är en otroligt rik kommun så givetvis så måste kommunen skjuta till pengar till barn- och ungdomsnämnden så att skolor ska kunna finnas kvar, säger Cecilia Helber, Linköpingslistan.

Tomma lokaler och minskande elevkullar

Förslaget om nedläggning, som de styrande partierna S och M står bakom, grundar bland annat på minskande elevkullar

– Vi vill att kommunens pengar ska användas till personal på förskolor och skolor istället för tomma lokaler, sa Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden när förslaget presenterades

Hör Cecilia Helber (LL) i klippet ovan

Socialdemokraterna och Moderaterna styr gemensamt i kommunen

Oppostionspartierna är Sverigedemokraterna, Linköpingslistan, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet