Det beror på en lucka i lagen som både polis och Högsta domstolens ordförande vill ska ses över.
– Det finns ett glapp här. Det är ganska egendomligt att man har regler som gör att man åker dit för människosmuggling om man plockar in någon som inte har papper, men man klarar sig om man skakar fram papper på falska grunder, säger Stefan Lindskog, justitieråd och ordförande i Högsta domstolen.
I dag väcktes ett åtal som är ett tydligt exempel på detta. Med hjälp av falska intyg och uppgifter ska två män från Norrköping ha ordnat arbets- och uppehållstillstånd i Sverige, för människor som försökte fly Syrien och Irak. För detta tog de betalt, upp till 200 000 kronor per fall. En tredje man åtalas för medhjälp till grovt ocker, då han hjälpt till med hanteringen av betalning i ett fall. Samtliga nekar till brott.
Ej människosmuggling
Fallet utreddes till en början som människosmuggling, då det framkom uppgifter om att de två huvudmisstänkta i stor omfattning organiserat så att människor skulle kunna ta sig till Sverige. De har fått ansökningar beviljade av Migrationsverket i 84 fall, och ett hundratal avslag, enligt åklagaren.
Men detta är inte människosmuggling enligt svensk lag. Har man ett tillstånd så är inresan laglig, även om tillståndet baserats på falska uppgifter, slog HD fast i våras.
– Det är dock viktigt att understryka att det här fenomenet är inte riskfritt för gärningspersonerna att ägna sig åt. Det är det här åtalet ett bevis på, säger åklagaren Johan Kjellsson.
Målet har krympt
Nu åtalas en av männen för totalt sju fall av grovt ocker, den andre för två fall grovt ocker. En tredje man åtalas för medhjälp till grovt ocker, då han hjälpt till med hanteringen av betalning i ett fall. Samtliga nekar till brott.
Ockerrubriceringen har lett till att utredningen krympt till sju målsägande. Kjellsson säger att man har förhört ytterligare ett stort antal personer som också har fått hjälp med arbetstillstånd. De har dock betalat lägre summor för detta, vilket gör att det inte kan räknas som ocker.
Människosmuggling med koppling till Sverige har ökat de senaste åren — i stort sett alla asylsökande som kom hit under 2015 fick hjälp av människosmugglare någon del av vägen, enligt Ulla Ahlbäck, expert på Nationella operativa avdelningen på Polisen.
– I hela landet har vi kunskap om flera sådana här människosmugglingsorganisationer. De är av olika storlekar, säger hon.
Det finns flera organisationer som likt fallet i Norrköping fått in folk i Sverige via olika tillstånd som beviljats utifrån falska uppgifter enligt Ahlbäck, som också hon anser att lagen bör ändras.
– De är jätteduktiga på att hitta hålen i vår lagstiftning. Det här är inte människosmuggling enligt den lagstiftning vi har nu. Det här är en stor brist. Vi har påpekat detta under lång tid, säger Ulla Ahlbäck.
Ocker
Ocker är ett brott som innebär att man vid ett avtal eller annan rättshandling utnyttjar någons ”trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestationen eller för vilken motprestation inte ska lämnas”.
Den som gjort sig skyldig till ocker kan dömas till böter eller fängelse i högst två år. Är brottet grovt kan man dömas till fängelse i högst fyra år.
Källa: Svensk författningssamling