Linköpings kattklubb har utsatts för fyra inbrott under kort tid. Foto: SVT

Ordförande: ”Jag vågar inte gå hit själv”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra inbrott på drygt ett halvår, det är vad Linköpings kattklubb har fått utstå. Polisen har lagt ned utredningarna och nu tar klubben saken i egna händer.

När Linköpings kattklubb kom till sin källarlokal i Skäggetorp för ett tag sedan kunde de knappt ta sig in eftersom det låg så mycket bråte överallt. Någon eller några obehöriga hade tagit sig förbi ett fastsvetsat järngaller och sen vidare in i lokalen genom ett fönster.

– Det är väldigt ledsamt och sorgligt. De kunde ha varit här ändå och kanske tagit kaffe eller något, men när de förstör – det är oförlåtligt, säger Kickan Johansson, ordförande i Linköpings kattklubb.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Efter inbrottet ser lokalen ut som ett slagfält med saker överallt.

– Vi vet att de tagit narkotika här, för det fanns rester på bordet. Vi har sett de böjda skedarna så vi förstår ju absolut att det varit narkotika inblandat, säger Kicka Johansson.

Sprang efter

Inbrotten har fått klubbmedlemmarna att känna oro.

– Jag vågar inte gå hit själv utan måste alltid ha med mig någon. Jag är rädd att det ska vara någon här. Jag råkade ut för det en gång och min dotter och hennes kille sprang efter, men de hann inte ifatt dem, säger Kickan Johansson.

MER: Se förödelsen i klubblokalen

Vill också bli sedda

Efter det senaste inbrottet fann polisen DNA-spår från en 14-årig pojke på platsen, men då pojken inte är straffmyndig kan han inte hållas ansvarig för intrånget. Utredningen är nu nedlagd.

– Jag tycker att det är jättetråkig för det blir ju som att när inget händer – ”vi går dit en gång till”. Jag förstår prioriteringen, den har jag full förståelse för, men de små vardagsbrotten, vi vill ju också bli sedda, säger Kickan.

Klubben kommer nu att sätta upp kameror och larm i lokalen.

– Jag tror på samverkan, av typ nattvandrare, att vi syns lite mer, säger Kickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet