Kicki Scheller, enhetschef för social hållbarhet och beredskap, Foto: TT/Anders Ahlgren//SVT

Beredskap för strömavbrott på valdagen

Publicerad

Efter flera strömavbrott under sommaren som drabbat hela Gotland så har länsstyrelsen på Gotland tagit upp frågan om hur valdagen skulle påverkas av ett avbrott.

Sedan en tid tillbaka pågår ett omfattande arbete med att byta ut och förnya äldre komponenter i Gotlands energis, GEAB, anläggning i Ygne, söder om Visby. Det är där som strömmen från de två fastlandskablarna som förser Gotland med ström tas emot.

På grund av arbetet så är bara en av kablarna tillgänglig.

GEAB har tidigare aviserat att arbetet kan komma att påverka stabiliteten i elnätet och att en ökad risk för så kallade totala strömavbrott finns under tiden. Beredskap finns dock för strömavbrott på valdagen.

”Kommunikationerna måste fungera”

Länsstyrelsen på Gotland har diskuterat frågan om strömavbrott med GEAB och Region Gotland, som ansvarar för vallokalerna. Något som Helagotland.se var först att rapportera om.

– Vi har full förståelse och respekt för att GEAB behöver göra den här renoveringen. Men vi har inte full försörjning och det är inte optimalt, säger Kicki Scheller, enhetschef för social hållbarhet och beredskap. Hon understryker dock att man inte är särskilt oroade.

– Hela valsystemet är ju väldigt robust eftersom det sköts analogt. Den mest kritiska punkten är från att vallokalerna stänger fram till klockan 24 när man ska rapportera in det preliminära valresultatet. Då måste kommunikationerna fungera, säger Kicki Scheller.

Alternativ rapportering

Från den nationella valmyndighetens sida så säger man att det finns beredskap för till exempel strömavbrott ute i landet. Det finns alternativa sätt att rapportera in resultat om inte de vanliga skulle fungera säger Anna Nyqvist, kanslichef på valmyndigheten. Någon definitiv sluttid för inlämning finns inte enligt henne.

– När det gäller valresultatet så är kvaliteten viktigare än tiden. Alla arbetar hårt med att räkna rösterna så snabbt som möjligt men det viktiga är att det inte sker misstag under tidspress, säger Anna Nyqvist.

Stannar av arbetet

Länsstyrelsen på Gotlands dialog med GEAB har lett till att företaget beslutat att inte genomföra några arbetet i stationen under valdagen.

– De har vidtagit de åtgärder de kan. Vi får hoppas att det inte blir något åsknedslag just då, säger Kicki Scheller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet