Niklas Bellström, regionchef för kriminalvården region öst. Foto: Pressbilder, Kriminalvården

Oroligheter på Kolmårdsanstalten – insatsstyrkan var på plats

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inträffade en incident på anstalten Kolmården, strax utanför Norrköping.

– Det har varit större ordningsstörningar bland de intagna, säger Niklas Bellström.

Enligt Niklas Bellström pågick händelsen under några timmar vid Kolmårdsanstalten.

–Vi har hanterat händelsen. Vi kallade in vår insatsstyrka och förstärkning från andra anstalter. Nu för en liten stund sedan kunde situationen lösas genom dialog med de intagna, säger Niklas Bellström som är regionchef för Kriminalvården region Öst.

Norrköping

Ovanligt på klass 3-anstalter

I mars inträffade en liknande händelse vid anstalten Skenäs, även den utanför Norrköping, då rymde tre av de intagna. Men enligt Niklas Bellström har man inom kriminalvården stor vana av att hantera sådana situationer.

– Vi har vana att hantera ordningsstörningar på våra anstalter. Men det är inte vanligt att det inträffar på klass 3 anstalter, säger han.

Vad bottnade oroligheterna i?

– Det kan jag inte uttala mig om förrän det är mer utrett. Vi kommer utreda vad som hänt och se vad vi kan göra för att se till att det inte händer igen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet