Kliniken har knäckt köerna – bland de snabbaste i landet

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha haft bland de längsta väntetiderna i landet har nu ortopedkliniken i Örebro län kapat sina köer och är nu bland de snabbaste på att ta emot sina patienter. Och för den som väntar på operation räknas varje dag.

Mona Johansson sökte vård för sin onda rygg på vårdcentralen i oktober förra året. Efter det blev det röntgen och remiss till specialistläkare. Hon har förträngningar mellan några kotor som gör att hon får svårt att gå och stå. I januari fick hon veta att ryggen måste opereras. Men hon fick inget datum om när det skulle bli. Nyligen ringde hon för att få ett närmare besked.

– I slutet av mars har de sagt. Och det förstår jag nu att det är inte alls lång tid. Men när man har ont och man blir sämre och sämre...allmäntillståndet blir ju också sämre ju längre man får vänta, säger hon.

Stora problem tidigare

Två månader kommer Mona ha fått vänta från beslut till operation. Det är en månad kortare än vad vårdgarantin kräver. Men så har det inte sett ut på ortopeden tidigare.

Ortopedkirurgiska kliniken i Örebro låg nämligen i botten bland landets sjukhus vad gäller tillgänglighet, både när det gäller att få läkartid och operation.

SVT Play: Se hela inslaget här

Man tvingades skicka patienter till andra landsting på grund av de långa väntetiderna och de styrande regionpolitikerna krävde förändring. På ett år har man nu vänt de dåliga siffrorna och kliniken är bland de tre bästa i landet.

– Jag är överraskad att det gått så snabbt och smidigt. Men det måste sägas att det är många som varit behjälpliga och som sett till att det här har kunnat förverkligas säger Ewald Ornstein, verksamhetschef på ortopedkirurgiska kliniken.

Ny organisation

Det man har gjort är att gå från tre separata kliniker i länet, Karlskoga, Lindesberg och Örebro, till en gemensam länsklinik med en gemensam chef. Varje ort har specialiserat sig på olika planerade ingrepp. Karlskoga har hand om på axel- och knäkirurgi, Lindesberg knä- och höftleder medan man på USÖ främst har rygg-, barn och fotkirurgi.

Under 2016 ökade man antalet läkarbesök och operationer. Genom omorganisationen gjordes drygt 5000 planerade kirurgiska ingrepp under 2016 på de tre orterna. Det är ungefär 500 fler än året före.

– Det är lite enklare när man oftare gör samma sak, konstaterar Ewald Ornstein.

– Det känns jättebra att vi kan erbjuda patienterna vård så snabbt som vi kan, säger Ulf Nordström, överläkare.

”En befrielse”

Mona tar en dag i taget hemma i lägenheten i Kumla. Ryggen värker och hon har svårt att gå och stå. Men att ha fått veta att det snart är hennes tur gör det så mycket lättare att härda ut.

– Jösses, det var ju som en befrielse att få veta det. Även om det är en månad dit så är det en bagatell, säger hon.

Här kan du läsa mer om vårdgarantin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.