Den gamla cisternen som har fungerat som ett slags landmärke för Boxholm kan komma att rivas. Foto: Wikimedia/Västgöten

Förslaget: ”Osten” i Boxholm ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Arla lägger ner osttillverkningen i Boxholm och flyttar produktionen till Östersund, så har företaget ställt frågan till kommunen vad som ska hända med den gamla cisternen.

Frågan har varit om den ska monteras ner eller om kommunen vill ta över den. Tjänstemännens förslag är att den ska rivas för att inte orsaka kommunen kostnader i framtiden, rapporterar P4 Östergötland.

Men föreningen Boxholmsostens vänner är inte glada över förslaget.

– Det är fullständigt vansinne av kommunen att ta bort ortens landmärke. Det är som att sätta spiken i kistan för Boxhomlsborna och säga att allt är över nu. Det vi behöver i det här läget är något som vi fortfarande kan känna en stolthet över –  och det gör vi fortfarande när vi ser vårt landmärke.

”Prestige”

Att den har varit det klassiska landmärket för Boxholm tycker tjänstemännen inte har någon större betydelse.

– Vi anser att om det inte finns någon osttillverkning i Boxholm – då fungerar den inte heller som något landmärke, säger kommundirektören Göran Lundström till Sveriges Radio.

– Tyvärr så har det gått någon slags prestige i det här, säger Morgan Sehlstedt, ostkapten i Boxholmsostens vänner till SVT Nyheter Öst.

Idag, tisdag , meddelar Boxholms kommun via Johan Birath (S) att ärendet lämnas till kommunstyrelsen för beslut. Partigrupperna ska diskutera och allmänhetens åsikter ska beaktas. Nästa kommunstyrelse hålls om tre veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet