Så här kommer de nya tågen se ut. Foto: Pressbild/Transitio

Östergötland får Krösatåg – miljardupphandling klar

Uppdaterad
Publicerad

De tre småländska regionerna Kalmar, Jönköping och Kronoberg har tillsammans med region Blekinge upphandlat 28 nya Krösatåg till ett värde av tre miljarder kronor. De nya tågen kommer även östgötar till del, då tågen bland annat kommer trafikera sträckan Kalmar-Linköping och Västervik-Linköping.

Från och med december i år försvinner namnet ”Kustpilen” från sträckorna Kalmar-Linköping och Västervik-Linköping. Istället kommer Krösatågen att trafikera sträckorna.

Nu har 28 nya tåg upphandlats. 20 av dem är elektriska och 8 är bimodala, vilket innebär att de kan drivas både elektriskt och med förbränningsmotorer.

Tågen kommer vara röda  för att föra tankarna till det dialektala ordet för lingon – Krösa.

• Det handlar om fyrvagnars envåningsfordon av typ CAF Civity med en längd om 76 meter för de elektriska tågen och 67 för de bimodala. Topphastigheten blir 200 kilometer i timmen på el och 140 kilometer i timmen i förbränningsmotordrift.

• De elektriska tågen kommer ha omkring 190 fasta sittplatser och de bimodala 140.

• Tågen kommer bland annat trafikera följande sträckor: Karlskrona- Emmaboda-Kalmar, Kalmar-Linköping och Västervik-Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet