Vårdprogrammet ska öka säkerheten vid diagnoser av livmoderhalscancer. Foto: SVT

Östergötland inför nytt vårdprogram i vår

Uppdaterad
Publicerad

Under våren inför Region Östergötland det nya nationella vårdprogrammet för prevention av livsmoderhalscancer från 2017.

– Jag är helt övertygad om att det kommer bli ännu bättre än det system vi har idag, säger Karin Bergare, överläkare på kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Vårdprogrammet, som redan införts i flera andra landsting runt om i landet, innebär bland annat en förändring av hur cellproven analyseras för kvinnor över 30 år.

Tidigare har man i första hand tittat efter cellförändringar. Och vid eventuell förändring gjordes en virusanalys. Nu kommer man istället först se efter förekomst av högriskviruset HPV, som orsakar de allra allra flesta fall av cellförändringar.

–  Virusanalysen är mycket säkrare, och innebär ett mer långtgående skydd mot cellförändring. Så det här är en ännu säkrare metod än den som vi har idag, säger Karin Bergare.

Oförändrat för de under 30

För de under 30 år kommer analyssättet inte förändras utan görs som tidigare, med analys av förekomst av cellförändringar först.

– Virusinfektionerna är väldigt vanliga i yngre åldrar och det finns en god chans att de läker ut, säger Karin Bergare.

Om en cellförändring finns, görs därefter en virusanalys.

– Finns det då inget högriskvirus så väntar man på att cellförändringen läker ut av sig själv. Det är väldigt goda odds för att den gör det, säger Karin Bergare.

Höjer åldern till 65

Ytterligare en skillnad är åldersintervallet för de som kallas till provtagning. Åldern höjs från 65 till till 70 år, för att få ett längre skydd.

– Idag byter kanske kvinnor partner även senare i livet, jämfört med vad man gjorde tidigare, säger Karin Bergare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.