Foto: Genrebild:Bertil Ericson / TT

Östergötland sticker ut – många fick vänta på vård i pandemin

Publicerad

Totalt genomfördes drygt 90 000 färre operationer och andra behandlingar inom vårdgarantin mellan mars till augusti jämfört med samma period tidigare år. Region Östergötland är an av de regioner med störst förändring i antalet patienter som väntat längre än 90 dagar på operation.

Enligt Socialstyrelsen har antalet patienter som väntar längre än 90 dagar på operation eller åtgärd inom vårdgarantin med 154 procent. Region Östergötland sticker även ut när det gäller procentuell förändring av antalet patienter som väntat mer än 90 dagar på besök, med plus 76 procent.

– Varje patient räknas. Utifrån det kan vi konstatera att hälso- och sjukvårdens kapacitet inte har varit tillräcklig för att möta alla patienters vårdbehov under våren och sommaren, säger Sevim Barbasso Helmers,  utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Lika mycket operationer som vanligt i oktober

Samtidigt beskriver Region Östergötland en nedåtgående trend under perioden november 2018 till augusti 2009 vad det gäller måluppfyllelsen för andelen som väntat högst 90 dagar. Analysen visar att hälso- och sjukvården började att återhämta sig i augusti. I mitten av oktober, i vecka 42, genomförde alla regioner till stor del lika många operationer som normalt.

– Men det betyder inte att regionerna hinner beta av vårdkön. Alla patienter söker heller inte vård trots att de behöver det. Smittspridningen har dessutom ökat på nytt och det kan innebära att regionerna ännu en gång behöver ställa om och ställa in planerad vård. Socialstyrelsen kommer att fortsätta att följa konsekvenserna av covid-19, för att stödja regionernas arbete med de uppdämda vårdbehoven, säger Sevim Barbasso Helmers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer