Byggbranschen är en av de mest skadedrabbade branscherna. Foto: SVT

Byggnads kontrollerar arbetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan genomför fackförbundet Byggnads kontroller på ett stort antal arbetsplatser runt om i Sverige för att granska arbetsmiljön. Enligt statistik från Arbetsmiljöverket är Östergötland ett av de län med högst antal arbetsolyckor.

Byggbranschen är en av de mest skadedrabbade branscherna. Under år 2020 anmäldes 199 arbetsolyckor i Östergötlands som ledde till sjukfrånvaro och tolv sjukdomsfall som berodde på skadlig inverkan av arbete.

Linköping är den kommun där flest arbetsolyckor rapporterats, 94 stycken under 2020, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

Stora ergonomiska brister

En färsk undersökning från Byggnads visar på stora brister i den ergonomiska arbetsmiljön. Av de 206 östgötamedlemmar som deltog i undersökningen var det 192 personer (93 procent) som upplever smärtor kopplade till sitt arbete.

– Om inget görs kommer medlemmar behöva sluta i förtid på grund av krämpor. Samtidigt kommer det bli svårt att rekrytera nya om man inte lyfter på arbetsmiljön och tänker om, säger ordförande för Byggnads Öst, Magnus Cato till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer