Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Batavernas trohetsed till Claudius Civilis” (1661–1662) av Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606–1669) ägs av Konstakademien men har hängt på Nationalmuseum sedan 1864. Men var tavlan kommer hänga framöver är fortfarande ovisst. Foto: Wiki commons

Östergötlands museum vill låna in Rembrandts sista tavla

Uppdaterad
Publicerad

Östergötlands museum vill låna in Rembrandts sista målning ”Batavernas trohetsed till Claudius Civilis”. Beskedet kommer efter senaste tidens debatt i konstvärlden om tavlans framtid.

I slutet av sommaren meddelade Nationalmuseum att man riskerade att förlora visningsrätten till tavlan från 1600-talet – som räknas som en av de mest värdefulla tavlorna i svensk ägo. Nationalmuseum menar att hyran är för dyr.

Sedan dess har Konstakademien, som äger verket, försökt hitta andra lösningar. Ett alternativ som lyfts har bland annat varit att låna ut tavlan på obestämd tid till Rijksmuseum i Amsterdam.

En formell ansökan

Men nu ger sig Östergötlands museum in i dragkampen om tavlan. De har nu lämnat in en formell ansökan till Konstakademien om inlån eller deposition av verket.

– Det är få konstnärer som är så kända som Rembrandt och Batavernas trohetsed tillhör definitivt ett av de allra mest kända verken bland de konstskatter som finns i Sverige. Att få möjligheten att visa detta verk i Östergötland skulle betyda mycket för oss som länsmuseum, säger museichef Olof Hermelin i ett pressmeddelande.

Tidigare har även Zornmuseet i Mora anmält intresse för att disponera verket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Hedström, vikarierande överintendent på Nationalmuseum berättar mer om hyrestvisten kring den svenskägda Rembrandtmålningen i klippet. Foto: Ulf Sandlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.