Kommunalrådet Christian Gustavsson från Linköping var den första som öppet gick ut och krävde den moderata partiledarens avgång Foto: SVT & Henrik Montgomery/TT

Östgötamoderater i möte om partiledarens framtid i kväll

Uppdaterad
Publicerad

Pressen blir allt hårdare på moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Just nu är det nio länsförbund som kräver hennes avgång.

Östergötlands moderater bestämmer sig vid ett möte i kväll.

Östgötamoderaternas ordförande, Christian Gustavsson, var den som satte stenen i rullning i våras genom att kräva partiledaren Anna Kinberg Batras avgång.

– Jag tycker Anna är fantastisk, men just nu tycker jag vi har fel partiledare, sade han då.

Höll sig undan

Men idag valde han att hålla sig undan i väntan på kvällens möte. Bara en i moderatstyret i Östergötland vill prata och hon är till skillnad mot sin ordförande tveksam till att avsätta partiledaren.

– När det går dåligt är det många som ställer krav, men jag är tveksam. Det lutar kanske ändå åt att vi ska sitta stilla i båten, säger Anna Nilsson som är ledamot i distriktsstyrelsen.

Anna Nilsson (M) Foto: SVT

Blir inte överkörda

Totalt är det nu nio distrikt som vill avsätta Kinberg Batra. Åtta krävs för att en extrastämma ska hållas i partiet.

LÄS MER: Intern strid på Gotland om Kinberg Batra

I  Östergötland ska alltså ett formellt beslut tas i kväll. Frågan är hur Christian Gustavsson tidigare klara ställningstagande kommer att påverka vilken linje man väljer.

– Han är ju en i styrelsen, men vi är många med starka viljor, så vi blir inte överkörda av honom, säger Anna Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.