Foto: TT Christine Olsson/Pontus Lundahl

Danielsson (C): Jag utestängs från riksdagsgruppen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) från Östergötland får inte vara med när Centerpartiet diskuterar migration.

Gruppledaren i riksdagsgruppen Anders W Jonsson, tillika vice partiledare, har enligt Staffan Danielssons blogg under gårdagen meddelat Danielsson att han tillsvidare utestängs från riksdagsgruppens möten när migrationsfrågor diskuteras, kopplat till när överläggningar sker med andra partier.

”Jag minns på rak arm inte någon tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet som har utestängts från riksdagsgruppen, trots att det ibland har varit olika uppfattningar i aktuella och viktiga frågor som t ex Sveriges EU-medlemskap och om FRA-lagen mm” skriver Danielsson i blogginlägget.

Enligt Staffan Danielsson så ska anledningen också vara att Anders W Jonsson inte tycker att han respekterat riksdagsgruppens arbetsordning.

– Han sa att du är inte välkommen till riksdagsgruppensmöten när vi diskuterar migration kopplat till överläggningar med andra partier, säger Staffan Danielsson till SVT Nyheter Öst.

Enligt Centerpartiets arbetsordning ska enskilda ledamöter stämma av med partiets talespersoner innan man yttrar sig i nationella frågor, och det är det som Anders W Jonsson stött sig mot enligt Danielsson. Själv tycker han inte att han har brutit mot partiets arbetsordning.

– Jag tycker inte att jag har gjort det, säger Staffan Danielsson och förklarar att Anders W Jonsson tolkar det som att om talespersonen säger att en ledamot inte ska uttala sig, så ska ledamoten följa det.

– Så har jag inte tolkat det, och är det så tolkningen ska vara så är jag mycket kritisk till det.

Hur vill du att det ska tolkas?

–Jag är en lojal lagspelare och respekterar att vi har en partilinje. Men mitt riksdagsmandat är också personligt och jag måste kunna diskutera viktiga politiska frågor, fast jag är i minoritet i mitt parti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.