Östgötar bland de sämsta i landet på organdonation

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i sjukvårdsregion Sydöst är sämst i Sverige på att registrera sig i donationsregistret, det visar siffror från socialstyrelsen.

Angelica Axelsson från Linköping är en av dem som tack vare donationsregistret överlevde när hon insjuknade i cystisk fybros. För henne blev operation akut.

– Jag kunde inte andas alls, så de sövde ner mig och jag vaknade i Lund med nya lungor, säger Angelica Axelsson.

– Jag hade ju inte suttit här idag om det inte vore för de här lungorna, fortsätter hon.

Sprida kunskap

Genom donationsveckan, som anordnas för sjätte året i rad vill man sprida kunskap om organdonation och hur man tar ställning. Föreningen Mod – Mer organdonations översiktliga sammanställning visar att det i Sverige är få anmälda organdonatorer överlag. Minst anmälningar är det här i den Sydöstra länsregionen, jämfört med befolkningen i stort.

– Man har inte tagit upp det tillräckligt mycket och signalerat uppifrån att det här är en viktig fråga att jobba med. Det gör mig lite förbannad, säger Emma Dalman från föreningen Mod.

Grupp ska arbeta aktivt

I Östergötland har sjukvården inlett ett förbättringsarbete. En grupp med specialistsjuksköterskor har utsetts som tillsammans med en ansvarig donationsläkare ska arbeta aktivt med frågan.  

– De kan dels vara att stöd i samtalet med anhöriga samt hjälpa till med många av de prover som ska tas på potentiella organdonatorer eller kontakten med transplantationscentrum, säger Fredrik Ginstman, läkare på Universitetssjukhuset i Linköping.

Statistiken från Socialstyrelsen visar att en person i veckan dör i väntan på en organdonation.

Sydöstra sjukvårdsregionen

Sydöstra sjukvårdsregionen består av ett samarbete kring högspecialiserad sjukvård mellan landstinget i Kalmar, Region Jönköping och Region Östergötland. Cirka en miljon invånare bor i detta område. Majoriteten av den högspecialiserade sjukvården utförs på Universitetssjukhuset i Linköping.

Källa: Region Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.