Arkivbild. Foto: Jack Mikrut Code/Scanpix

Östgötar vill inte flytta för nytt jobb

Publicerad

Östgötarna är näst minst intresserade av att flytta till ett annat län för att få nytt jobb. Bara 26 procent kan tänka sig byta hemlän, enligt en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Lernia.

– Vi har en speciell situation där arbetslösheten är hög och många vill byta jobb, men få vill flytta. Samtidigt vet vi att det finns massor av spännande jobbmöjligheter ute i landet. Det är därför en nyckelfråga för framtidens kompetensbehov att visa att ett utvecklande jobb och en lovande framtid lika gärna kan finnas i Västernorrland som i Stockholm, säger Christian Hultén, divisionschef för bemanning på Lernia, i ett pressmeddelande.

Inte minst i norra Sverige sker både statliga och privata satsningar som förväntas ge tusentals nya jobb. Men, endast 30 procent av svenskarna är villiga att flytta till ett annat län. Endast 26 procent av östgötarna kan tänka sig byta län. Däremot kan 40 procent av sörmlänningarna tänka sig en flytt till annat län för ett arbete. De är mest flyttvilliga i landet.

De som kan överväga att röra på sig flyttar helst till storstadslänen. Minst attraktiva är Kronobergs, Västernorrlands och Gävleborgs län.

5 072 svenskar i åldrarna 18-65 har svarat på frågor om arbete och arbetsliv. Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Lernia. Lernia är ett utbildningsbolag som fram till 2000 kallades AMU-gruppen.

Källa: Lernia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer