Skådespelaren Peter Jansson spelar komedin ”Bygdens söner”. Foto: SVT/ Christian ZetterdahlVisa alla (3)
Visa alla (3)

Östgötateatern storsatsar på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

I tider av nedskärningar på landsbygden väljer Östgötateatern att gå åt motsatt håll. Med en treårig satsning vill teatern sprida scenkonst till hela länet. Först ut är komedin ”Bygdens söner” – en föreställning om de som stannar kvar.

Skådespelaren Peter Jansson gick upp till teaterledningen på Östgötateatern i Norrköping med en idé. Han söker en tjänst som inte finns men som han själv anser behövs.

– Han sade att vi behöver göra mer teater för landsbygden och att vi behöver spela mer teater ute i regionen. Och det tyckte jag lät så himla bra, säger Nils Poletti, teaterchef på Östgötateatern.

I dag är Peter Jansson både skådespelare och ansvarig för den konstnärliga idéutvecklingen på Östgötateatern. På en karta över länet är många av ortsnamnen markerade med en flagga. Det är alla platser där den treåriga satsningens första föreställning, ”Bygdens söner”, ska spelas.

– Det här kommer från hjärtat på mig. Det blir så lätt att pitcha in sig själv när man verkligen, verkligen vill vara där ute i de små bygdegårdarna och Folkets hus och träffa dessa fantastiska människor som ideellt ställer upp, säger Peter Jansson.

Demokratiskt viktigt

Många har visat ett stort intresse för satsningen som Östgötateatern gör i samarbete med Riksteatern. Både Peter Jansson och teaterchefen Nils Poletti tycker att det är ett viktigt arbete. De anser att en bortglömd landsbygd är en farlig landsbygd och att det finns ett demokratiskt värde i att alla ska ha rätt till kultur, oavsett vart man bor. Men Peter Jansson har egentligen aldrig sett sitt konstnärskap som något som ska förändra världen. I första hand handlar det om underhållning.

– Får man skratta en skvätt och får man gråta en skvätt så är det fullt gott så. Men har någon ändrat sig en liten, liten millimeter som Roger pratar om i pjäsen så är jag oerhört stolt över det, säger han.

Den 3 mars 2020 är det urpremiär på Centrumbiografen i Skänninge och därefter följer en turné i Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer