Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad kan man göra för att spårvagnarna till Klockaretorpet ska fortsätta gå? Hör spårvagnschauffören Salim Elzibs förslag och andra som bor i området. Foto: Tina Enström, SVT

Östgötatrafiken överväger att ställa in spårvagnar till Klockaretorpet

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera incidenter vid ändhållplatsen i Klockaretorpet i Norrköping: Nu överväger Östgötatrafiken att ställa in spårvagnstrafiken till stadsdelen.

– Det är tråkigt, men vi måste prioritera säkerheten för passagerare och förare, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef.

Under december och januari har det varit upprepade incidenter vid ändhållplatsen i Klockaretorpet.

– Man lägger grejer på spåret, man skjuter smällare in i vagnarna, man har åkt bakpå spårvagnarna, kastat sten och ställt sig på spåret för att stoppa spårvagnen, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

”Vi kan bli tvungna att sluta köra där”

I fredags fattade man beslutet att stänga ner trafiken till stadsdelen från klockan 21 och under natten. Och nu överväger Östgötatrafiken att sluta trafikera den sista delen av linje 3 vid Klockaretorpet.

– Vi har haft händelser kring linje 3 under en längre tid nu så något måste göras. Om det sker saker som påverkar säkerheten så måste vi väga det mot att många blir drabbade och tvingas gå istället. Vi vill absolut inte sluta trafikera Klockaretorpet, men vi kan ändå bli tvungna att göra så.

I videon kan de se vad Östgötatrafiken, spårvagnsförare och boende i Klockaretorpet vill göra åt problemen.

Detta har hänt:

Visa

Fredag 22 januari 2021: Vid 21-tiden stod ungdomar framför spårvagnen och trakasserade föraren på olika sätt vid Klockaretorpets ändhållplats i Norrköping, enligt Östgötatrafiken. Polisen ryckte ut. Spårvagnarna på linje 3 vände vid Folkparken från kl 21 och hela natten. Nu överväger Östgötatrafiken att sluta köra spårvagn till stadsdelen tills problemen har lösts.

Fredag 22 januari 2021: Stenkastning i Berga centrum i Linköping där rutor krossades på vårdcentralen och Folktandvården. I samband med det krossade en sten rutan på en buss. Östgötatrafiken tror inte att det var riktat mot bussen utan hade samband med den allmänna stenkastningen.

Under december 2020 och januari 2021 har det varit 4-5 incidenter riktat mot spårvagnar i Klockaretorpet i Norrköping. Enligt Östgötatrafiken är det ungdomar som åker bakpå spårvagnarna, som kastar in smällare i spårvagnen, som står i vägen på spåret och även stenkastning har förekommit.

Mars 2020: Östgötatrafiken slutade trafikera vissa busshållplatser i Skärblacka i Norrköping på kvällstid efter stenkastning mot bussar. Då körde man bussarna i en annan del av Skärblacka under en längre period. Men efter ett möte i området fick man reda på vilka det var och efter det har det varit lugnt, enligt Östgötatrafiken.

December 2014: Efter stenkastning mot bussar i Lindö i Norrköping ställde Östgötatrafiken in bussar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer