Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stenkastning. 18 fönsterrutor krossades i Berga centrum i Linköping natten till lördag – och polisen ryckte ut med sju polispatruller. Samtidigt stängde Östgötatrafiken spårvagnstrafiken till Klockaretorpet i Norrköping efter stenkastning. Se mer om händelserna i videon. Foto: Frilans

Stenkastning mot buss och spårvagn: ”Det är inget roligt att köra längre”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har bussar och spårvagnar i Linköping och Norrköping drabbats av stenkastning. Både polisen och Östgötatrafiken markerade kraftigt. I videon berättar förare, boende och trafikchefen om händelserna.

Berga i Linköping, vid 21-tiden på fredagkvällen: 15-20 personer kastar sten mot byggnader i centrum. 18 krossade fönsterrutor. En sten krossar rutan på en buss med passagerare. Polisen ingriper med cirka sju polispatruller.

– Vi ville markera för att försöka få stopp på det, säger Thomas Agnevik, presstalesperson för Polisen i Östergötland.

Klockaretorpet i Norrköping, vid 21-tiden samma fredagskväll: En spårvagnsförare larmar trafikcentralen att ungdomar åker bakpå spårvagnen och sedan blockerar spåret genom att ställa sig ivägen. Östgötatrafiken stoppar all spårvagnstrafik till området under kvällen och natten.

– Det är fruktansvärt tråkigt för det drabbar ju oskyldiga som vill åka spårvagn, men det var nödvändigt, säger Eva Jylltorp som är kommunikationschef på Östgötatrafiken.

Se bilder och hör mer om händelserna i videon.

”Svårt att bevisa”

Polisen har ännu inte lyckats lagföra någon för brott. När polisen kom till Klockaretorpet var personerna som blockerat spåret borta. I Berga omhändertogs en man i 30-årsåldern misstänkt för ringa narkotikabrott och två män i 20-årsåldern avlägsnades till en annan stadsdel.

– Men det är tyvärr svårt att lagföra och bevisa den här typen av brott, säger Thomas Agnevik från polisen.

Så vill Östgötatrafiken – och de som bor i området – försöka komma till rätta med problemen: Se mer här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer