Foto: Östgötatrafiken

Östgötatrafiken tvingas rätta miljardupphandling

Uppdaterad
Publicerad

Östgötatrafikens avtal värt drygt 2,1 miljarder måste rättas enligt ny dom.

I början av året blev Östgötaatrafikens upphandling av express- och regionbusstrafik i Östergötland för åren 2021-2032 avgjord. Avtalen skulle skrivas med Grimslösbuss AB. Avtalen var värt drygt 2,1 miljarder kronor.

Men Transdev Sverige AB och Nobina Sverige AB ansökte om överprövning och nu har Förvaltningsrätten i Linköping gjort bedömningen att den antagna leverantören för båda anbudsområdena, Grimslövsbuss AB, inte uppfyller det krav på erfarenhet i form av referensuppdrag som ställts i upphandlingen.

Måste rättas

Eftersom Östgötatrafiken valt att tilldela båda busstrafiksuppdragen till Grimslövsbuss AB, trots konstaterad brist, anser nu förvaltningsrätten att Östgötatrafiken överträtt aktuella upphandlingsregler.

I ett pressmeddelande skriver man att de två andra företagen, Transdev Sverige AB och Nobina Sverige AB riskerat att drabbas negativt.

Nu har förvaltningsrätten bestämt att upphandlingarna ska rättas genom att Östgötatrafiken ska göra en ny anbudsprövning, där Grimslövsbuss AB inte ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.