Dataintrång och tafsande – polisman döms

Publicerad

En polis verksam i Östergötland har dömts vid Linköpings tingsrätt för flera brott till 150 dagsböter om 50 kronor.

Totalt är det tre brott Linköpings tingsrätt anser att polismannen gjort sig skyldig till: dataintrång vid 17 tillfällen, sexuellt ofredande och brott mot tystnadsplikten. Mannen frias från dataintrång vid ytterligare fem tillfällen.

Polisen har gjort flera slagningar på olika personer i polisens system – ibland även utanför arbetstid. Polisen har bland annat gjort sökningar på en bekant och sedan berättat för en tredje person vad den bekanta varit misstänkt för.

Tafsade på kollega

Mannen döms också för sexuellt ofredande efter att ha tagit på en kollegas rumpa upprepade gånger under en tillställning för poliser.

I domen framgår det att polisens personalansvarsnämnd tidigare gjort bedömningen att polismannen skulle förlora sin anställning om han dömdes för brotten – mot den bakgrunden anser tingsrätten att påföljden enbart bör bli dagsböter.

Mannen döms mot sitt nekande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.